Ons Programma
Niel, de Parel aan de Rupel, is waar verleden en toekomst elkaar omarmen. In onze mooie gemeente zijn geschiedenis en vooruitgang harmonieus in balans, en dat willen we ook voor onze gemeenschap bereiken. Daarom nodigen we je uit om deel te worden van een nieuwe politieke beweging die Niel nog mooier en levendiger wil maken.

Onze bekroonde wandelingen, zoals de Nielse Oemweg en de Klinkaartroute, laten je de rijke geschiedenis van ons dorp beleven, terwijl je in het wetenschapspark Waterfront van de Universiteit Antwerpen de toekomst voor je ziet. Bij
Burgerbelangen Niel willen we deze balans tussen traditie en innovatie ook in ons beleid doorvoeren.
Waarom Burgerbelangen Niel?
Onze focus ligt op :
FINANCIËN op orde
We zorgen voor solide financiële structuren, waarbij schuldafbouw centraal staat, zodat we verantwoord kunnen investeren in de toekomst van Niel zonder de lasten voor onze inwoners te verhogen, we verlagen indien mogelijk.
Uitstekende dienstverlening
We zetten ons in voor een efficiënte en klantgerichte dienstverlening die aansluit bij de behoeften van onze inwoners.
De gemeente staat ten dienste van u en niet omgekeerd.
Concrete Acties voor Veiligheid
We willen zorgen voor goed onderhouden fiets- en voetpaden zodat de verkeersveiligheid er kan op verbeteren, zodat iedereen zich veilig en comfortabel kan verplaatsen.
Ondersteuning van Lokale Handel en Verenigingen
Door samen te werken met lokale handelaren en verenigingen, versterken we de gemeenschap en stimuleren we economische groei.
We trachten de markt zoveel mogelijk uit te breiden zodat dit een volwaardige plek wordt waar iedereen zijn boodschappen kan doen
Transparantie en Participatie
Bij ons staat de burger centraal. We organiseren regelmatig burgerpanels en bijeenkomsten zodat iedereen zijn stem kan laten horen en kan bijdragen aan de besluitvorming.

Samenwerking voor een Beter Niel
We geloven in de kracht van een sterke gemeenschap en nodigen je uit om samen met ons te werken aan een toekomstbestendig Niel.
Met jouw ideeën en betrokkenheid kunnen we ervoor zorgen dat Niel een plek blijft waar iedereen zich thuis voelt.

Doe Mee!
Sluit je aan bij Burgerbelangen Niel en help ons om van Niel een plaats te maken waar we allemaal trots op kunnen zijn.
Samen kunnen we het verschil maken. Stem voor vooruitgang, stem voor een gemeenschap waar iedereen telt.
Met deze aanpak hopen we je te inspireren om deel uit te maken van onze beweging en samen te bouwen aan een stralende toekomst voor Niel.

Wat willen we u brengen in de volgende legislatuur 2025-2030
FINANCIËN op orde
Vandaag staan we aan de vooravond van een nieuwe fase voor onze gemeente. Een fase waarin we samen, met een helder en doordacht meerjarenplan, onze financiële toekomst veiligstellen. Onze focus ligt op het terugdringen van schulden, maar dat willen we doen zonder dat u daar de lasten van ondervindt. We willen begin 2025 extra inzichten krijgen uit een financiële audit die we opleggen. Deze gegevens benutten we om een evenwichtige aanpak te ontwikkelen.
Zaken die we zelf al opgelijst hebben en mee kunnen starten :
Een van de eerste stappen die we willen zetten, is het strategisch verkopen van overtollige activa, zoals stukken grond en gebouwen die niet bijdragen aan onze gemeenschap. De opbrengst hiervan zullen we gebruiken om leningen met hoge rentelasten af te lossen. Dit vermindert niet alleen de schuldenlast, maar zorgt ook voor meer financiële ruimte.
Daarnaast willen we ons personeelsbeleid efficiënter maken. Door te kiezen voor lokale aanwervingen in plaats van dure externe medewerkers, besparen we kosten en versterken we de band met onze gemeente. Een externe medewerkers kost al snel ¾ keer zoveel als iemand lokaal.
Dit komt de kwaliteit van onze dienstverlening alleen maar ten goede.
We zullen ook onze schulden beheren als een goede huisvader. Door strategisch te herfinancieren, verlagen we de rentelasten en creëren we ruimte voor noodzakelijke investeringen. We maken gebruik van beschikbare subsidies en investeren alleen in projecten die een positieve impact hebben op onze gemeenschap.
Samenwerking is een sleutelwoord in onze strategie. Door partnerschappen aan te gaan met andere overheidsinstellingen en de private sector, delen we kosten en realiseren we gezamenlijke projecten die onze gemeente ten goede komen.
Tot slot zullen we demografische en economische analyses gebruiken om toekomstige behoeften te voorspellen. Dit stelt ons in staat om proactief te plannen en financieel verantwoord te handelen.
Na de audit kunnen we aan de slag met de gegevens die daar uitkomen om meer maatregelen te treffen indien nodig !
Betere dienstverlening
We werken met meer lokale talenten, meer mensen op de werkvloer, die een duidelijke taakomschrijving hebben die nu zelfs niet aanwezig is.
Een regelmatige bijscholing van onze gemeentelijke werknemers die ervoor zorgen dat de digitale dienstverlening naar een hoger niveau wordt getild, waarbij de processen voor de burger eenvoudiger worden.
We zetten hiervoor in via het Open Proceshuis van Vlaanderen: ,
https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/digitale-transformatie/open-proces-huis
Hier lopen we een traject om alle noden in kaart te brengen die onze burgers hebben en upgraden nadien ons digitaal dienstverleningsplatform.
We gebruiken innovatie voor het goede doel, onze wereld wordt steeds op een sneller tempo digitaler. Het is dan ook onze taak deze processen zo gemakkelijk mogelijk te maken voor alle burgers. Voor diegenen die hier niet mee vertrouwt zijn bieden we de mogelijkheid om via een loket ter plekke op het gemeentehuis de nodige hulp te krijgen.
We onderzoeken of er de mogelijkheid bestaat om buiten aan het gemeentehuis een automaat te plaatsen om buiten de uren ook zaken te komen afhalen.
We zorgen ervoor dat er minstens 1 dag per week een opening is op een avond zonder afspraak , zodat je als burger geen verlof moet nemen als je langs het gemeentehuis moet komen. Tijd is voor iedereen kostbaar de dag van vandaag!
(Verkeers-) Veiligheid en Mobiliteit
We zorgen letterlijk voor meer blauw op straat.
We willen zorgen dat de politie terug aanspreekbaar is zoals vroeger, hoe lang is het al geleden dat u uw wijkagent bij naam kende, uit onze enquete blijkt duidelijk dat mensen dit belangrijk vinden, hiervoor willen we dan ook het beschikbare budget herverdelen en hierop inzetten. Buurtbemiddeling opwaarderen, praten helpt !
Uw veiligheid staat voorop!
De problemen met zwerfvuil trachten we op te lossen door een wekelijkse vuilophaling te garanderen tijdens de zomermaanden en indien financieel mogelijk ook tijdens de wintermaanden, hoe slechter de dienstverlening hoe meer zwerfvuil. Tevens onderzoeken we de mogelijkheid om de vuilzakken goedkoper te maken.
Wat ook sterk naar voor kwam was de problematiek met hondepoep, hierbij willen we voor iedereen op wandelafstand een hondeweide trachten te realiseren, met een goede verlichting en de mogelijkheid om even neer te zitten, vooral een aandachtspunt dat de oudere generatie naar voren bracht. We beboeten ook hardleerse overtreders.
Verzorgen van gemachtigde opzichters zodat de kleinsten onder ons veilig naar school kunnen.
Onderzoeken voor de herinvoering van een schoolbus, waarbij uw kind veilig thuis wordt afgehaald en afgezet. Dit lost tevens de verkeersproblemen op aan de scholen elke morgen -en avond , is veiliger door veel minder mobiliteitsverplaatsingen en geeft de ouders wat meer tijd.
We plaatsen camera’s op overlastplaatsen, zoals bijvoorbeeld aan het station om overlast te verminderen.
We breiden het BIN ( Buurt informatie Netwerk ) uit naar een medium dat niet enkel dient om de eigen wijk te beschermen, maar ook om in dialoog te gaan met de gemeente op regelmatige basis. De bedoeling is om dichter te staan bij de burgers en zaken op te lossen voor ze problemen worden. Ook is het de bedoeling om regelmatig informatieavonden aan te bieden rond veiligheid waarbij iedereen welkom is.
Fietsstraten en zone 30 in de buurt van scholen voor de verkeersveiligheid van onze kleinsten te waarborgen. Op andere plaatsen gewoon zone 50.
Inzetten op telramen voor het verkeer te meten in al onze straten, onder het motto meten is weten kunnen we daarna aan de slag om een nieuw mobiliteitsplan te maken met actuele data zonder dure studiebureau’s te moeten inschakelen.
Er bleek bijvoorbeeld dat door de Antwerpsestraat meer dan 7500 voertuigen per dag doorkomen nog voor de werken aan de Matenstraat begonnen, hier moeten we iets aan kunnen veranderen. Het is duidelijk dat zwaar verkeer een groot probleem blijft aangezien de ANPR camera’s niet werken.
U kan in onderstaande link altijd bekijken wat de actuele situatie is. Voor de Boomsestraat is deze verkeersdruk voor zware voertuigen de hoogste uit de regio.
Zie : Telraam
We doen een bevraging over de hele gemeente Niel om de parkeerdruk te meten, we bekijken in functie van de resultaten waar we aan de slag moeten indien de mogelijkheid fysiek bestaat.
De Fiets-o-strade ( Antwerpen – Boom ) had er reeds 6 jaar geleden moeten zijn, hier willen we werk van maken als het financieel lukt.
Transparantie en communicatie
We voeren een inclusief beleid waarbij een actieve dialoog met de gemeenschap, waarbij de burgers centraal staan.
- Inspraakavonden en Workshops:
We organiseren regelmatig fysieke bijeenkomsten waar inwoners hun mening kunnen geven over lokale projecten of ontwikkelingen. - Samenwerking met Lokale Organisaties:
We werken samen met lokale verenigingen en organisaties om een breder publiek te bereiken en meer diverse stemmen te horen. - Burgerbegrotingen:
We onderzoeken of we de Nielenaar mee kunnen laten beslissen over een deeltje van de begroting, dit om Quick wins te realiseren, waarbij bovenlokale subsidies een vereiste zijn. Dit geeft directe invloed op projecten die belangrijk zijn voor de gemeenschap. - Digitale Platforms:
Hiervoor gebruiken we een online platform om burgers te betrekken bij besluitvormingsprocessen. Dit kan variëren van papieren enquetes, online enquêtes tot interactieve kaarten waar burgers ideeën kunnen indienen of stemmen op voorstellen. - Transparante Communicatie:
Regelmatige updates en open communicatie over gemeentelijke beslissingen.
Onderzoek wijst uit dat het gsm toestel dat we de dag van vandaag bijna allemaal bezitten het communicatiemiddel bij uitstek is om direct te communiceren met elkaar, hierbij rollen we opnieuw de Niel App uit om dit op de meest efficiente en financieel vriendelijke manier te faciliteren voor alle inwoners.
Directe communicatie is onontbeerlijk in de wereld van vandaag.
Lokale handel en verenigingen
Op deze moment is de ondersteuning voor verenigingen en handelszaken ver beneden het Vlaams gemiddelde. Vrijwilligers voor verenigingen worden steeds schaarser en een financieele impuls is een noodzakelijkheid geworden voor een startende zaak.
De tevredenheid van de Nielenaar over de winkelvoorzieningen in de buurt laat ver te wensen over, met 36% scoren we hier heel ondermaats tov het Vlaamse gemiddelde van 63%.
We spenderen dan ook maar 0.7% van ons jaarlijks budget aan ondernemen en werken. Het Vlaamse gemiddelde is 1.7%. We streven op zijn minst naar het Vlaamse gemiddelde. Veel werk aan de winkel dus.
Dit willen we realiseren door een gezamenlijk loket te maken voor vrije tijd en lokale handel, waarbij 1 persoon een rechtstreeks aanspreekpunt wordt voor allerhande zaken zoals :
Het starten van een onderneming kan een uitdagend proces zijn, en we staan klaar om u te begeleiden bij het papierwerk, het geven van advies, en het verkennen van subsidiemogelijkheden. We onderzoeken samenwerkingskansen en bieden ondersteuning bij verenigingen en evenementenorganisatie. Waar mogelijk betrekken we de lokale handel bij alle evenementen in Niel.
We streven naar uitgebreide terrassen voor horecazaken en zetten onze lokale eet- en drinkgelegenheden in de kijker via Toerisme Rupelstreek. Zo krijgen ze een breder platform om zich ook buiten Niel te profileren. We fungeren als een schakel tussen verenigingen en lokale ondernemers, en creëren een synergie waar iedereen van profiteert.
In samenwerking met Vlotter ontwikkelen we een sociaal horecaproject op de site van de pastorij in de Dorpstraat, een initiatief dat sinds 2018 in de steigers staat.
Daarnaast zorgen we voor een aantrekkelijke vier-seizoenen decoratie in onze gemeente, om zowel de lokale handel als het straatbeeld te verfraaien en aantrekkelijker te maken.
We trachten de markt zoveel mogelijk uit te breiden zodat dit een volwaardige plek wordt waar iedereen zijn boodschappen kan doen
Uit het leven gegrepen
We trachten voor jong en oud een heleboel zaken te faciliteren, Niel, moet en zal een bruisende gemeente blijven voor iedereen.
We houden een jaarlijks feest voor kinderen en senioren, waarbij we samen met de doelgroepen aan de slag gaan wat hun wensen zijn. We willen hierbij ook de lokale handelaars betrekken.
We vieren alle jubilarissen samen en zorgen voor een mooie omkadering.
We nodigen alle nieuwe inwoners jaarlijks samen uit om Niel te verkennen via een gids, waarbij voor vervoer wordt gezorgd, alle lokale Nielse handelaars en verenigingen krijgen de kans om hierbij aanwezig te zijn.
We bieden anderstaligen oefenkansen om hun Nederlands te verbeteren, de taal spreken is nu eenmaal onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren binnen een gemeenschap.
We zorgen voor een cashpunt waar iedereen terecht kan, op vraag van onze ouderen.
We organiseren maandelijks verschillende zaken, we geven hierbij een voorzet, maar zijn zeker niet gebonden aan deze opsomming, via inspraak kan alles besproken worden.
- Koffie-ochtenden of Theemiddagen:
Informele bijeenkomsten waar ouderen kunnen socialiseren, nieuwe mensen kunnen ontmoeten en gewoon genieten van elkaars gezelschap. - Beweegactiviteiten:
Zoals yoga, tai chi of lichte aerobics, die zijn aangepast aan de mogelijkheden van ouderen. Dit helpt om de mobiliteit en gezondheid te bevorderen. - Cultuur- en Kunstworkshops:
Schilderen, handwerken, muzieklessen of theaterworkshops kunnen creativiteit stimuleren en een gevoel van voldoening geven. - Lezingen en Educatieve Sessies:
Over onderwerpen zoals gezondheid, geschiedenis of technologie. Dit biedt een kans om te leren en betrokken te blijven bij de wereld. - Uitstapjes:
Bezoeken aan musea, parken of historische plekken kunnen een leuke en educatieve manier zijn om de dag door te brengen. - Film / Game avonden:
Het vertonen van klassieke films of nieuwe releases in een ontspannen setting of waar jongeren samen videogames kunnen spelen. - Spelmiddagen:
Bordspellen, kaartspellen of bingo zijn geweldige manieren om plezier te hebben en de geest scherp te houden. - Kookworkshops:
Gezamenlijk koken en het delen van recepten kan zowel leerzaam als gezellig zijn. Hierbij is het de bedoeling dat ouderen hun kennis meegeven aan de jongeren. - Buurttuinen:
Samen tuinieren in een gemeenschappelijke tuin kan fysieke activiteit en sociale interactie bevorderen. - Vrijwilligerswerk:
Projecten waarbij mensen hun tijd en vaardigheden kunnen inzetten om de gemeenschap te helpen. Projecten die jongeren in staat stellen om iets terug te geven aan de gemeenschap, zoals het schoonmaken van parken of helpen in lokale voedselbanken, met een educatieve insteek. - Netwerksessies:
Sessies waarbij jongeren professionals uit verschillende vakgebieden kunnen ontmoeten om meer te leren over carrièremogelijkheden. - Educatieve Workshops:
Sessies voor jongeren over onderwerpen zoals technologie, coderen, persoonlijke financiën of carrièreplanning.
Het zijn voorbeelden van allerhande mogelijkheden om jong en oud samen te brengen. De sociale cohesie wordt hierdoor enkel beter.
We bieden actief uitgebreide hulp aan bij het invullen van belastingen, bekijken waar premies mogelijk zijn zoals bekijken of iemand in aanmerking komt voor een IGO (Inkomens garantie ouderen) of zorgnood voor ouderen, deze zaken zijn geen evidentie, hulp vanuit een gemeente is hierbij van essentieel belang zodat u financieel krijgt waar u recht op heeft.
Niet enkel informatief een link op de gemeentelijke website plaatsen, maar een subsidie/premie ambtenaar opleiden die actief onze inwoners kunnen helpen hiermee aan de slag te gaan. De subsidies zijn er. We moeten dan ook zorgen dat onze inwoners hier optimaal bij geholpen worden.
We willen een beleid voeren op mensenmaat!
Ruimte
We gaan aan de slag om met de woonmaatschappij de lege sociale woningen zo snel als mogelijk terug te activeren.
We bewandelen hier samen met hen de menselijke weg naar de inwoners toe, waarbij inspraak centraal staat, niemand wil een 2 de parkwijkverhaal, waarbij de inwoners gedwongen werden om op een heel snel tempo hun pand te verlaten. Het werd en is nog steeds een zeer kostelijke zaak voor de gemeente door op deze manier te werken. Dit moet anders!
Activeringsbeleid voor leegstand van oude panden.
Het creëren van een groene verbinding tussen de natuurgebieden zoals Walenhoek en het Niels Broek is een prachtige stap naar een duurzamere toekomst. Door een tunnel aan te leggen onder het treinspoor, maken we deze waardevolle groene longen nog toegankelijker voor zowel jong als oud. Dit initiatief bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar versterkt ook de gemeenschap door een extra plek te bieden waar mensen kunnen ontspannen en genieten van de natuur.
Onthaasting is nu eenmaal belangrijk voor iedereen de dag van vandaag.
Op de site van de stunt willen we een extra groene long realiseren. Door samen te werken en gebruik te maken van eventuele bovenlokale subsidies, kunnen we deze visie tot leven brengen. Dit project kan een inspiratiebron zijn voor iedereen die zich inzet voor een groener en gezonder leefmilieu.
We onderzoeken of we een geschikte locatie vinden voor volkstuinen aan te leggen, op deze site zou eveneens een grote plukweide voor bloemen gerealiseerd kunnen worden. De manier waarop dit aangepakt dient te worden gebeurd natuurlijk in samenspraak met alle bewoners.